fredag 14 augusti 2009

Två nätter och tre dagar i Manaus forts.

Indianhantverk, blåsrör samt flöjter.

Vackra flodpråmar i manaus hamn.

Även båtar måste tanka ibland.

Möte med vattnet.

Vår båt.

Ännu mer indianhantverk

Möte med vattnet

Att komma till Manaus och inte besöka en av de största turistattraktionerna ”Möte med vattnet” går ju inte. Så andra dagen efter vår ankomst bordade vi en av de tusentals vackra flodbåtarna och begav oss ut för att se två floder mötas. Vad är det då som gör detta möte så minnesvärt?

Floderna Rio Negro och Rio Solimões möts här och bildar Amazonfloden för att därefter flyta ut i atlanten 160 mil österut. Rio Negro startar i Columbia. På sin väg mot Manaus samlar floden på sig surt komposterat material från regnskogen med följd att vattnet är svart som kaffe medan däremot Rio Solimões som har sitt ursprung i Anderna Peru och är mättad med nedbrutet sediment från bergskedjan och är ljust brun. När floderna möts har de olika temperaturer, hastighet samt densitet så de flyter sida vid sida 6 km utan att blandas.


Det var verkligen en upplevelse att kors floden fram och tillbaka mellan det ljusa och mörka vattnet utan att det grumlades. Men även båtresan ut till mötet var intressant då vi fick en inblick i hur man lever så här nära floden. Manaus är en vacker stad sett från Floden.
I nästa inlägg besöker tar vi oss in i en nationalpark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar