onsdag 12 augusti 2009

Två nätter och tre dagar i Manaus

Operahuset i Manaus.

Caipirinha, Brasiliens mest kända drink. Skall drickas med måtta. Brasilianarna säger den är som kvinnans bröst, en är för lite och tre är en för mycket.


Tavla av kolibri. Utställning på vårt hotell.


Fiskmarknaden i Manaus. Hundratals fiskar man aldrig sett eller hört talas om.



Bananmarknaden också den i Manaus.



Ja då börjat jag med vår lilla reseskildring. Tidigt lördags morgon den 1 augusti lämnade vi Rio för en veckas semester i Manaus med omnejd. Det tog ca 5 och en halv timme att komma dit via Brasilia som är Brasiliens huvudstad. Väl framme installerade vi oss på ett femstjärnigt hotell med namnet Tropical Manaus.

Manaus är huvudstaden i delstaten Amazonas, Brasiliens största delstat 3,5 gånger större än Sverige och till stora delar täckt av regnskog. Staten har knappt 3 miljoner invånare varav över hälften bor i huvudstaden Manaus som fått sitt namn från den indianstam (Manaós) som tidigare bodde i trakten.


15 kilometer från centrum möts den gula floden Solimóes och den svarta floden Rio Negro och flyter över en halvmil sida vid sida utan att blandas. Där floderna möts är det 8 km brett och de byter här officiellt namn till Amazonas trots att de flesta tror att Amazonfloden heter så redan i Peru.


Staden ligger 160 mil (hela Sveriges längd) från Atlanten och är Brasiliens centrum för eko och djungelturism. Turismen hit är främst för att få se djungeln på nära håll. Sightseeingturer med båt avgår dagligen från Manaus, ut på Amazonfloden och till regnskogen. Här kan man välja att antingen ta en dagstur eller för de som vill uppleva Amazonsfloden och regnskogen på närmare håll göra som vi och lämna Manaus och åka några timmar uppför Rio Negro för några dagars djungelvistelse (mer om det i kommande inlägg).

Amazonas regnskog är världens största biologiska reservat och är hemvist för en tredjedel av världens alla djur. Amazonfloden är världens femte största färskvattenreserv och även den viktigaste vägen in i djungeln. I regnskogen finns 15 000 olika kända djurarter och ett oräkneligt antal växter och exotiska träd. Manaus är porten till Amazonas regnskog!


Runt förra sekelskiftet rådde en enorm gummiboom i Amazonas och Manaus blev Brasiliens modernaste och mest välmående stad och var först i landet med spårvagn, elektricitet och asfalterade trottoarer t.ex. Här uppfördes även det berömda operahuset 1896 vilket är värt ett besök. Även intressant att besöka är indianmuseet som uppfördes 1952. Här finns massor av objekt och historia kring de indianer som lever utmed Rio Negro.


Idag lever staden av timmerexport, oljeraffinering och turism och är sedan 1967 en skattefri zon som har förmått fler företag och industrier att tillverka och importera varor åt resten av landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar